Sierbestrating

Bestrating & sierbestrating

Met bestrating of sierbestrating in uw tuin kiest u voor gemak, het gaat lang mee en heeft ook weinig onderhoud nodig. Daarnaast is het ook erg praktisch, met een terras creëert u een mooie plek om te zitten, op een oprit kunt u uw auto parkeren en met een tuinpad maakt u uw tuin toegankelijker.

Het leggen van bestrating en sierbestrating is echter fysiek zwaar werk. Bovendien is het werk foutgevoelig en is er specialistische kennis voor nodig. Beschikt u hier zelf niet over, dan is het raadzaam om het werk uit te laten voeren door een vakman zoals een stratenmaker of hovenier.

Stratenmakers en hoveniers beschikken over de ervaring en het juiste materiaal en gereedschap om het straatwerk snel en goed uit te voeren. Hierdoor bent u verzekerd van een mooi en duurzaam resultaat, en voorkomt u problemen zoals het verzakken of scheef gaan liggen van uw nieuwe terras, oprit of tuinpad.

Soorten bestrating en sierbestrating

Er bestaan veel verschillende soorten bestrating, ieder mijn zijn eigen kenmerkende eigenschappen, en de juiste keuze is dan ook afhankelijk van waar u bestrating gaat leggen. En natuurlijk speelt ook uw persoonlijke smaak mee bij de keuze voor een bepaalde soort. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende soorten bestrating en sierbestrating.

Beton

In de meeste gevallen zal bij een betonnen bestrating gekozen worden voor betontegels. Dit komt omdat ze eenvoudig te leggen, relatief goedkoop en erg duurzaam zijn. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor bijvoorbeeld opritten, trottoirs en schoolpleinen, maar natuurlijk kunt u betontegels ook gebruiken voor een terras of tuinpad.

Betontegels zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er standaard betontegels in verschillende afmetingen, maar ook betontegels met een coating die beschermt tegen vuil, algen en mossen. Kiest u voor grindtegels, dan heeft u een betonnen sierbestrating.

Gebakken

Gebakken bestrating heeft een natuurlijke en authentieke uitstraling, en oogt dan ook veel warmer dan betonnen bestrating. De bekendste soorten zijn klinkers en waaltjes. Ze bestaan uit klei en zand dat op hoge temperatuur gebakken wordt, waardoor ze erg sterk zijn. Bovendien neemt gebakken bestrating bijna geen vocht op, en is daardoor minder gevoelig voor vuil, algen en mos.

Gebakken bestrating is sterk genoeg om gebruikt te worden voor het bestraten van een oprit of parkeerplaats, maar door de natuurlijke en warme uitstraling is het ook heel geschikt als sierbestrating voor bijvoorbeeld een terras.

Keramiek

Keramische tegels hebben een luxe uitstraling en zijn dus een goede optie voor het maken van een stijlvol terras of tuinpad. Bovendien kunt u ook kiezen uit een uitgebreid palet aan kleuren en motieven. Tijdens het bakproces worden er mineralen toegevoegd waardoor de keramische laag ontstaat, en hierdoor zijn keramische tegels zeer krasbestendig, vuilafstotend en kleurvast.

Bij het leggen van keramische tegels is het wel heel belangrijk om te zorgen voor een stevige ondergrond en goede afwatering, anders loopt u het risico dat de tegels breken onder zware belasting of kapot vriezen tijdens vorst.

Natuursteen

Er zijn allerlei soorten natuursteen, van kalk- en leisteen tot graniet, marmer en basalt, en iedere soort heeft zijn eigen kleurvastheid en mate van kras- en breukgevoeligheid. Het bijzondere aan natuursteen is dat niet één tegel hetzelfde is, en het is dus uitermate geschikt voor het maken van een prachtig en uniek terras. Houdt u er echter wel rekening mee dat natuursteen prijzig is, zeker als u kiest voor de duurdere steensoorten zoals marmer en graniet, al zijn er tegenwoordig ook soorten natuursteen te verkrijgen die qua prijs wat toegankelijker zijn.

Grind en split

Grind bestaat uit mooie afgeronde steentjes die op natuurlijk wijze zijn ontstaan. Bij split zijn de steentjes machinaal bewerkt en meer hoekig van vorm. Het voordeel van split ten opzichte van grind is dat het wat beter op zijn plaats blijft liggen door de hoekige vorm van de steentjes.

Grind en split zijn een relatief goedkope vorm van bestrating, en het kan gebruikt worden voor een oprit of tuinpad, maar ook als sierbestrating in de tuin. Bovendien is het aanleggen ook redelijk eenvoudig. Er hoeft alleen gezorgd te worden voor een stabiele ondergrond, en worteldoek voorkomt dat er onkruid door het grind of split heen groeit.